Интервјуи

United South – Lokomotiv Moscow

1. Zdravo. Možeš li mi reći nešto o sebi i o klubu za koji navijaš?

– Zdravo! Zovem se Pavel i imam 26 god. Pratim Lokomotivu od 1999. Kao mali sam bio zainteresovan za železnicu i sve o toj temi a stadion Lokomotive nije bio daleko od moje kuće i onda sam jednog dana odlučio da odem na fudbalsku utakmicu. Do sada sam prisustvovao na gotovo svim utakmicama Lokomotive, kako kod kuće, tako i na strani. Mogu reći da sam aktivan član grupe United South (Ujedinjeni Jug).

2. Možeš li mi reći nešto o istoriji tvoje grupe?

– Ultras kultura u Rusiji je počela da se razvija 2004-2005 godine. Tada su se pojavile i prve grupe i pravljene su akcije na tribinama. I pre toga se navijalo, putovalo na gostovanja, paljena je pirotehnika, ali tek poslednjih nekoliko godina je počelo organizovano navijanje za klub. Godine 2004 nastala je grupa Lokomotivinih ultrasa – Reaktiva. Isto tako su postojale huliganske ekipe i „Loko-veterani“ (najiskusniji navijači koji su pratili Lokomotivu 70-ih i 80-ih). 2005 godine pojavila se organizacija Junajted Saut, koja ujedinjuje sve navijače sa južne tribine. Danas, Junajted Saut se podrazumeva za najorganizovaniju grupu na jugu, dok Reaktiva ima svoj sektor na severnoj tribini.

 

3. Da li pripadaš nekoj podgrupi i da li možeš da mi navedeš ostale podgrupe na tribini?

– Na južnoj tribini ima oko 15 grupa koje organizuju navijanje i prave akcije pre utakmica. Svi su deo Junajted Saut-a. Aktivno učestvujem u svim procesima i pitanjima što se tiču našeg udruženja.

4. Da li je tvoja grupa političko orijentisana?

– Naši navijači vole svoju zemlju i Ruski narod – to je glavna politika.

5. Imate li bratsku/prijateljsku grupu?

– Nemamo prijateljske odnose sa drugim grupama. Postoje neka lična prijateljstva između ljudi, ali to nije prešlo u ništa veće.

6. Da li pratite utakmice reprezentacije?

– Pratimo. Mnogi naši idu na utakmice Ruskog nacionalnog tima. Kada je bila pauza, otišli smo na gostovanja reprezentacije u Evropi. Na domaćim utakmicama, navijači Lokomotive su jedni od najaktivnijih, često organizujemo navijanje. Pola utakmica Rusije se igralo na našem stadionu. Takođe, postoje oni koji nisu zainteresovani za utakmice reprezentacije, oni ne gledaju utakmice čak ni na TV-u.

7. Top 5 (po tebi) grupa u Rusiji i ukratko o njima?

– Navijači Zenita i Spartaka su na samom vrhu Ruske scene. Imaju mnogo aktivnih navijača i sve organizuju na dobrom nivou. Cska-ovi ultrasi sada imaju neke probleme. Poslednjih par sezona su slabi. Dinamo – ne pokazuju preveliku pažnju, mada postoji mogućnost za to. Smem da se kladim da smo mi negde na 3-4 mestu u Rusiji, radimo nešto posebno, drugačiji smo od ostalih, u nečemu smo bolji a u nečemu lošiji od ostalih. Najveći problem u Rusiji je to što nemamo normalne stadione. Spartak i Cska igraju na Lužnjikiju ( to je ogroman olimpijski stadion koji nije pogodan za navijanje). Dinamo igra u Himkiju (moraju da putuju sat i po). Zenit ima stadion sa 22.000 mesta, koji im više ne odgovara zbog potencijalne brojnosti njihovih navijača. Ostali klubovi Premijer lige imaju sektore za navijače za 200 do 700 ljudi. Jako sporo se razvijaju stadioni. Na Kavkazu isto ima 3 kluba o kojima nećemo pričati.

8. Koliki vam je prosečan broj navijača na stadionu, na domaćim utakmicama?

– Lokomotiva, za razliku od ostalih klubova ima dobar, moderan stadion za 28.000 ljudi. Od 2002 pa do sad, to je najbolji stadion u Rusiji. Pogodan je za navijanje i ima dobar izgleda tribine za koreografije. Na utakmicama kod kuće dolazi u proseku od 12 do 14 hiljada ljudi. Kada se igra sa najvećim rivalima, dolazi između 23 i 28 hiljada. U Moskvi postoji mnogo bolji klubovi od nas a mi imamo najveći prosek gledalaca u gradu. Šteta što klub nije bio uspešniji u poslednjih nekoliko godina. U Evropskim takmičenjima igramo retko. Treba istaći to da je ranije, pre zlatnog perioda kluba (od 2000 do 2005, 2 titule, 2 kupa, 2 puta u osmini finala lige šampiona) Lokomotivu pratilo samo 3,4 hiljade ljudi.

9. Kakav je odnos sa upravom kluba?

– Od 1992 do 2006 god. V.N Filatov je bio predsednik kluba. Sa njim smo osvojili većinu naših trofeja, igrađen je stadion i napravljena baza. Tada je bilo odlično slaganje između kluba i navijača. Svi su pomagali jedni drugima, povećala se brojnost navijača na stadionu, Lokomotiva je imala navijače u svim gradovima velike Rusije. Ali, od 2007, menadžeri se stalno menjaju, a mi (Junajted Saut) smo odlučili da budemo nezavisni i da nemamo nikakvu pomoć od uprave kluba. O nekim pitanjima se i mi pitamo, kao što su: opis kuba, klubski muzej itd. Razgovaramo sa zaposlenima u klubu i preporučujemo im nešto.

10. Ko su vam najveći neprijatelji?

– Od 1980 god. najljući rival Lokomotive bio je Torpedo iz Moskve. Sada su mali u odnosu na naše glave rivale: Spartak, Dinamo i CSKA – na ovim utakmicama uvek dođe do sukoba. Takođe, u naše neprijatelje se ubraja i Rostov i Krila Sovjetov ali naravno, susret sa navijačima klubova sa Kavkaza uvek bude žestok.

11. Kako putujete na gostovanja i u kom broju?

– Kako nam je rasla brojnost na domaćim utakmicama i brojnost na gostovanjima nam se povećala. Na bližim gostovanjima u Rusiji (500-800 km) nas bude 1500-2000. Na malo daljim 300-700 a na najdaljim nas bude između 50 i 200. Omiljeni vid prevoza nam je voz. Za 13-27 sati, može se stići u većinu gradova. Naš fan klub organituje autobuse za bliža gostovanja, dok stariji navijači idu avionom. U 2011-toj, imali smo 18 gostovanja od Sibirskog Krasnojarska do Brisela.

1981 god. navijači Lokomotive su otišli na prvo gostovanje. Ovaj datum se smatra rođendanom navijačkog pokreta. Prošle godine je bio jubilej – 30 godina, intervjuisali smo starije navijače, odigran je meč između prvog tima i Lokomotivinih veterana, stvoren je i posebna stranica na sajtu posvećena godišnjici.

12. Da li je prisutna represija od strane policije?

– Imamo uobičajene odnose sa policijom. Zabranjuju nam pirotehniku, proveravaju sve šta se unosi na stadion ( zastave, barjake), ali neću reći da nas sprečavaju da napravimo šou. Ne postoje posebne kazne. Ali 2018 god. u Rusiji se održava Svetsko prvenstvo, pa očekujemo promene kao što su se već desile u susednoj Poljskoj i Ukrajini.

13. Znaš li nešto o Srpskoj navijačkoj sceni?

– Na srpsku navijačku scenu gledamo sa velikim interesovanjem. Od 2004-2005, počeo sam da gledam video zapise, slike sa utakmica vaših klubova i da pročitam po nešto – kada je bilo moguće. Poslednjih nekoliko godina imamo veliko interesovanje i za Poljsku scenu. Mlađi momci su stvarno zainteresovani samo za Srpsku i Poljsku navijačku scenu. Dva jaka kluba se mogu identifikovati u Srbiji, nekoliko manjih, ali nisu ni oni ništa puno manji, kao npr. Zemun – slični kao navijačke grupe iz drugih Ruskih gradova.

14. Da li imate navijača iz ostalih gradova u Rusiji?

– U svakom gradu u Rusiji ima navijača Lokomotive. U nekim gradovima imamo i grupe, vremenom postaju zainteresovani za ultras kulturu. Na gostujućim utakmicama uvek budu prisutni navijači Lokomotive iz obližnjih gradova. Lokomotivini navijači iz Sankt Peterburga odradili su 2 prelepe koreografije za naše mečeve sa Zenitom.

15. Kakav je stav vaše grupe o Kosovu?

– Situacija na Kosovu je podstakla na razmišljanje mnoge mlade ljude u Rusiji, a posebno navijače. Uvek sam proučavao stare sukobe i ratove na Balkanu. Postoji granica između dva sveta: Istoka i zapada, kao u Rusiji. Ono što se desilo na Kosovu tokom dvadesetog veka bi trebalo da bude lekcija svim maldima iz Rusije, da se zapitaju. Ako u narednih nekoliko decenija se ništa ne promeni, mi ćemo gledati isti scenario na jugu naše zemlje. Nakon proglašenja nezavisnosti Kosova i drugih dešavanja, naši momci su uradili neke parole.

 

 

Advertisements